Självförsörjning
Målet för Läkarmissionens insatser är att fattiga människor går från beroende till oberoende. Det ger dem en ny självkänsla, trygghet och en bättre framtid för hela familjen.
Att ha ett arbete och kunna försörja sig själv och sin familj är nog en önskan alla människor har. Det ger en större kontroll och ett inflytande över sin livssituation. En regelbunden och ökad inkomst skapar dessutom trygghet och möjlighet att planera för framtiden. Man kan köpa mat för dagen, sända sina barn till skolan, betala för sjukvård och skapa ett bättre boende.
I våra projekt ger vi därför yrkesutbildning och utbildning i hur man startar och driver ett litet företag. Dessa kurser innehåller utbildning i läs- och skrivkunnighet, ekonomi, företagande och hur marknaden fungerar. Deltagarna erbjuds därefter ett mindre lån som förverkligar drömmen om ett eget företag. Som regel är återbetalningsgraden mycket hög. Många av kurserna vänder sig till kvinnor.

Fattiga kvinnor i Burundi
I det krigshärjade Burundi har Läkarmissionen bidragit till en mycket positiv utveckling för kvinnor som tidigare saknade både utbildning och inkomst.
Fattiga kvinnor i Burundi
Självhjälpsgrupper i Uganda
Att kombinera självhjälpsgrupper med yrkesträning är ett effektivt sätt att hjälpa människor att ta sig ur fattigdom och utsatthet. Ännu mer effektivt blir arbetet om man börjar tidigt, och tar med både flickor och pojkar.
Självhjälpsgrupper i Uganda
Självhjälpsgrupper i Sydsudan
Utbildning och spargrupper för kvinnor hjälper familjer i Sydsudan att bygga ett liv.
Självhjälpsgrupper i Sydsudan
Rent vatten i Niger
I Niger samarbetar Läkarmissionen med IAS och norska Strömmestiftelsen i en integrerad satsning på att förbättra livsvillkoren för familjer på landsbygden.
Vatten och utbildning ger bättre hälsa i Niger
Mer makt till utsatta kvinnor, Nepal
I otillgängliga bergsområden i norra Nepal bidrar Läkarmissionen till att kvinnor får större makt över sina egna liv.
Mer makt till utsatta kvinnor, Nepal